top of page

Dialogul socratic, dincolo de CBT

17 iunie 2023 / ore 10-19 / Online pe platforma ZOOM

CSPC, împreună cu Scoala de Psihoterapie Cognitiva Italiană, vă invită la seminarul "Dialogul socratic, dincolo de CBT”. Cursul va avea loc pe data de 17 iunie, ONLINE pe platforma ZOOM, între orele 10-19. 

Seminarul va fi înregistrat, iar cei înscriși vor putea accesa materialul video timp de 90 de zile de la data evenimentului. 

Seminarul este acreditat de catre Colegiul Psihologilor.

Speaker Ioana Marin.png
Descrierea cursului 

 

În acest seminar experiențial și centrat pe practică, participanții vor descoperi cum pot folosi dialogul socratic pentru a obține date clinice relevante în mod eficient și pentru a încuraja schimbarea la un nivel profund.

 

Dialogul socratic, așa cum a fost definit de Clark și Egan (2015), constă într-o explorare verbală (compusă din întrebări, rezumate și reflecții atât din partea terapeutului cât și a pacientului) care ajută pacientul să conștientizeze, să reflecteze și să obțină insight asupra unui anumit subiect. Dialogul socratic are rolul de a încuraja pacienții să ajungă la propriile lor concluzii.

 

Dialogul socratic este considerat un element fundamental al terapiei cognitiv-comportamentale, dar această tehnică este compatibilă cu multe alte orientări, de la psihanaliză și terapia centrată pe persoană, la terapia schemelor sau ACT. Caracteristica fundamentală a acestei metode este folosirea întrebărilor în locul unui stil didactic.

 

Seminarul conține numeroase exemple practice, cazuri clinice și simulări. Participanții vor avea ocazia să exerseze tehnica pe perechi și împreună cu formatorul. Nu în ultimul rând, vor fi explorate modalități de a depăși obstacolele comune în aplicarea tehnicii dialogului socratic.

IMG_1127_edited.jpg

Ioana Marin

Speaker

Ioana Marin este psiholog și psihoterapeut cognitiv comportamental. S-a specializat la Școală de Psihoterapie Cognitivă din Italia, cu care continuă să colaboreze ca formator. A susținut cursuri de formare de bază pentru studenții în curs de specializare în psihoterapie cognitiv-comportamentală pe următoarele teme: tehnici CBT clasice (dialog socratic, modelul ABC, restructurare cognitivă) și tehnici de al treilea val; conceptualizarea cazului, structurarea planului de tratament; supervizarea și evaluarea eficacității tratamentului.

Este una dintre fondatorii Centrului pentru Studii de Psihoterapie Cognitivă din București. În cadrul Centrului a activat ca organizator și responsabil științific pentru numeroase cursuri de formare continuă în psihoterapie și pentru alte tipuri de evenimente științifice dedicate profesioniștilor în domeniul sănătății mentale. Este, de asemenea, traducătoarea cărții ”Mintea Obsesivă – Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive”, volum coordonat de Prof. Francesco Mancini.

 

PROGRAM

10:00 - 11:45 Dialogul socratic, dincolo de CBT  

 

 • Definiții și rolul terapeutului: expert sau partener al pacientului?

 • Principiile de bază în dialogul socratic: curiozitate, empatie și colaborare

 • Beneficiile aplicării tehnicii dialogului socratic 

 • Dialogul socratic în ședință: modelul în 4 pași al lui Waltman 

 • Cazuri clinice: prezentarea unor exemple practice

 

11:45 - 12:00 Pauza 

 

12:00 - 14:00 Dialogul socratic ca instrument de culegere a informațiilor clinice relevante 

 

 • Când și cum folosim dialogul socratic: identificarea episoadelor „calde” din narațiunea pacientului și importanța conceptualizării cazului

 • Accesul la perspectiva pacientului, sau cum să înțelegem de ce pacientul are anumite gânduri, emoții și comportamente și nu altele: utilizarea explorării sistematice

 • Examinarea definițiilor universale: constructe cum ar fi „perfect”, „falit”, „demn de a fi iubit” și cum să înțelegem ce încercă să spună pacientul  

 • Exemple de întrebări utile

 • Ilustrarea conceptelor și tehnicilor prezentate prin abordarea unui caz clinic

 

14:00 - 15:00 Pauza de prânz

 

15:00 - 16:45 Dialogul socratic ca instrument pentru a încuraja o schimbare profundă

 

 • Cum ajutăm pacientul să vadă ce date îi lipsesc: utilizarea dialogului socratic pentru extinderea perspectivei pacientului

 • Cum ajutăm pacientul să învețe din experiență prin folosirea raționamentului inductiv

 • Cum ajutăm pacientul să reflecteze asupra noilor idei și să le consolideze utilizând sumarul și sinteza

 • Aplicarea conceptelor și tehnicilor prezentate prin abordarea unui caz clinic 

 

16:45 - 17:00 Pauză 

 

17:00 - 19:00 Consolidarea și perfecționarea tehnicilor prezentate 

 

 • Troubleshooting: cele mai comune obstacole în aplicarea tehnicii dialogului socratic

 • „Mintea începătorului”: accesarea unei stări mentale a terapeutului compatibilă cu aplicarea dialogului socratic

 • Prezentarea și discutarea unui caz clinic

 • Psihoterapia condusă socratic în epoca protocoalelor terapeutice standardizate

ÎNSCRIERE

Pentru a participa, vă rugăm să completați formularul de mai jos. Înscrierea va fi considerată definitivă după achitarea taxei de participare. Factura va fi emisă după achitarea taxei, pe adresa completată de dumneavoastră în formularul de mai jos. 

COSTURI

Taxa de participare este de   250RON.

MODALITATE DE PLATA 

Plata poate fi efectuată prin transfer bancar la înscriere, precizând numele participantului și al cursului. 

Beneficiar: CENTRUL PENTRU STUDII DE PSIHOTERAPIE

COGNITIVA METIS S.R.L.

IBAN: RO34BTRLRONCRT0449637501

Banca Transilvania Ag. Piata Amzei

bottom of page