top of page
logo cspc gri menta.png
TRATAMENTUL COGNITIV AL INSOMNIEI

20-21 februarie, 2021

ORAR:  09 a.m. - 17 p.m.

Insomnia este o perturbare a somnului foarte răspândită, care afectează cronic aprox. 10% din populație. Insomnia afectează negativ dispoziția, capacitatea de lucru, calitatea vieții și raporturile cu alte persoane. (Conform unui studiu National Institute of Health –State of Science Conference Statement, din  2005)

Având în vedere că insomnia și tulburările psihice sunt strâns legate, este necesar să acordăm mai multă atenție insomniei ca simptom și tratamentului acesteia. 

Tratamentele preferate pentru a vindeca insomnia sunt: terapia farmaceutică și terapia cognitiv-comportamentală,  modalitate de tratament recunoscută internațional ca fiind, pe durată lungă, mai eficientă decât tratamentul medicamentos. (Morin et al , 1999; Perlis et al., 2003, Morin et al. 2006). 

Terapia cognitiv – comportamentală a insomniei (CBT-I  Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia)  include: o intervenție psiho-educativă, tehnici comportamentale și tehnici cognitive. 

Red Abstract Veteran Day Greeting Facebo
PROGRAM

20 FEBRUARIE

09.00-13.30  

 

•Fiziologia somnului: diferențe între somnul normal și cel patologic

•Epidemiologia și clasificarea clinică a insomniei: definiție, clasificări 

•Evaluarea clinică și psihologică a insomniei: diagnoza diferențiată

•Prezentarea instrumentelor de măsură subiective (interviu structurat pe tulburările somnului, metode de testare și obiective pentru măsurarea somnului (înregistrări actigrafice, polisomnografii)

•Exerciții practice cu instrumentele de evaluare

 

 

14.30-17.00  

•Prezentarea CBT-I: raționamentul protocolului și dovezi ale eficienței acestuia în literatură

•Teoria și mecanismele insomniei primare: modele de dezvoltare, evoluție și modele psihologice ale insomniei

•Presentarea primei părți a protocolului:  intervenția psihoeducativă (ilustrarea mecanismelor insomniei, cauzelor și corelarea acestora cu regulile din igiena somnului)  Prezentarea materialului clinic și exerciții pornind de la cazuri clinice

21 FEBRUARIE

Ore 9.00-13.30

•Prezentarea părții a 2a a protocolului: tehnici comportamentale care favorizează somnul (programarea somnului, controlul stimulilor, restricții ale somnului). 

•Construirea profilului intern al cercului vicios prin identificarea credințelor disfuncționale referitoare la somn.

•Exerciții pe construirea unui ciclu vicios de insomnie. 

 Ore 14.30-17.00 

•Tehnicile cognitive: restructurarea cognitivă a credințelor disfuncționale despre somn, devierea atenției, controlul cogntiv și intenția paradoxală. 

•Tehnici de relaxare: importanța respirației și a relaxării musculare pentru a ajuta dezactivarea fiziologică  și pregătirea unui bun început și unei menținerii optime a somnului.  

• Importanța ”temelor pentru acasă” (Homework) pentru evaluarea participării aderării la tratament și ca garanție a eficienței protocolului.

•Exerciții și vizionare a unor cazuri în format video. 

 

 

OBIECTIVELE CURSULUI

Acest curs este structurat pentru a oferi profesioniștilor toate cunoștințele teoretice, metodologice și practice necesare pentru a putea aplica protocolul de tratament CBT-I.  

CURSUL SE VA ȚINE ÎN MODALITATE WEBINAR PE PLATFORMA ZOOM, CU TRADUCERE SIMULTANĂ ÎN LIMBA ROMÂNĂ.  

 AU FOST SOLICITATE 14 CREDITE DE LA COLEGIUL PSIHOLOGILOR. 

federicafarina.png

Dr. Federica Farina

Psiholog și psihoterapeut specializat în terapie cognitiv-comportamentală, atașată Serviciului de Neuro-Fizio- Patologie – Medicina Somnului - Fondazione Policlinico Universitario A. Gemelli  (Roma),  expertă în tulburările somnului.

Doctorandă la Scuola di Specializzazione in Psicologia del Ciclo di Vita, Sapienza Università di Roma. 

Predă protocoale bazate pe Mindfulness (MBSR, MBCT). Membră a consiliului director ASSIREM (Asociația Științifică Italiană pentru Cercetare și educație în Medicina Somnului)

ÎNREGISTRARE

Pentru a participa, vă rugăm să completați formularul de mai jos. Înscrierea va fi considerată definitivă după achitarea taxei de participare. 

COSTURI

Taxa de participare este de 680 RON.

 

MODALITATE DE PLATA 

Plata poate fi efectuată prin transfer bancar la înscriere sau cel târziu până pe 15 februarie, precizând numele participantului și al cursului. 

 

Beneficiar: CENTRUL PENTRU STUDII DE PSIHOTERAPIE

COGNITIVA METIS S.R.L.

IBAN: RO34BTRLRONCRT0449637501

Banca Transilvania Ag. Piata Amzei

bottom of page