top of page
logo cspc gri menta.png
Rolul familiei în menținerea TOC

16 octombrie, 2020

Orar: 15:30 -19:30 

O

 

TOATE LOCURILE LA ACEST SEMINAR AU FOST REZERVATE, VĂ MULȚUMIM!

întrebare pe care o pun aproape întotdeauna membrii familiei unui pacient cu tulburare obsesiv-compulsivă este “Cum trebuie să mă comport? Trebuie să cedez cererilor lui sau trebuie să mă opun?”. Întrebarea pare simplă, dar răspunsurile sunt multiple și complexe. Acest curs își propune, în mod lucid și logic, să ofere răspunsuri obținute în urma multor ani de experiență clinică și de studiu al dinamicilor familiale. 

 

Familia și, în general, persoanele care locuiesc cu o persoană afectată de tulburarea obsesiv-compulsivă au întotdeauna un rol, direct sau indirect, în simptomatologia pacientului. Literatura științifică a evidențiat faptul că familia adoptă, față de pacientul cu TOC, două tipuri de comportamente: de la o extremă cedare, numită accommodation, la un antagonism extrem. 

 

Procesul de accommodation este un factor prognostic negativ și numeroase cercetări subliniază legătura dintre acesta și o eficiență mai scăzută a tratamentului  și apariția mai multor recăderi după terminarea terapiei. Efecte tot atât de negative sunt asociate și situației în care familia răspunde cu agresivitate și antagonism simptomelor pacientului. 

 

Observația clinică ne arată însă cum acest continuum cedare-antagonism nu este suficient pentru a descrie complexitatea reacțiilor interpersonale provocate de simptome. Cu alte cuvinte, membrii familiei nu aleg doar între a-i face pe plac pacientului sau a-l contrazice. Uneori, înainte de a  accepta cererile acestuia încearcă să evite problema liniștindu-l sau mințind, se implică în discuții extenuante cu scopul de a-i demonstra că temerile sale obsesive nu sunt motivate, inventează strategii pentru a ocoli obstacolul, îl imploră să se vindece sau îl acuză.  Din aceste reacții ia naștere o capcană ce alimentează tulburarea și înrăutățește atmosfera familială. În plus, fiecare reacție se împletește într-o singură spirală vicioasă, ajungând de obicei la învinovățirea pacientului și întărirea credințelor patogene foarte dureroase pentru pacient.  

Este vorba despre șapte capcane tipice interacțiunilor dintre pacienții TOC și membrii familiei, fiecare dintre care va fi descrisă în detaliu pe parcursul seminarului. 

Multe tratamente TCC create pentru familiile pacienților TOC includ intervenții de psiho-educație și tehnici ERP pentru simptome specifice, dar par să nu ia în considerație determinantele psihologice ale tulburării (o responsabilitate hipertrofică și un sentiment de vinovăție deontologică) și dinamicele interpersonale care le mențin. Pe parcursul seminarului vor fi prezentare proceduri și principii terapeutice pentru a umple această lacună.

ROLUL FAMILIEI IN MENTINEREA TULBURARII

Programă: 

 

TOC și membrii familiei: cele 7 capcane interpersonale (2h)

1.    Prezentarea obiectivelor cursului și introducerea conceptelor de accommodation – antagonism. 

2.    Cele 7 capcane interpersonale care mențin simptomele și întăresc sensibilitatea la vinovăție. 

3.    Exercițiu: Recunoașterea capcanelor.

Strategii pentru ieșirea din capcană (2h)

1.    De la cercul vicios la dialogul virtuos: pașii de urmat și redactarea și folosirea contractului. 

2.    Setting-ul pentru familie: de la prima întâlnire la sesiunile de terapie împreună cu pacientul și familia;  Proceduri, obstacole, soluții. 

3.    Exercițiu: dialogul terapeutic cu membrii familiei.  

Obiectivele cursului: 

  • Cursul are două obiective principale: 

  • •    Focalizarea atenției psihoterapeuților asupra factorilor interpersonali care contribuie la menținerea și la agravarea tulburării, urmărind includerea acestora în formularea cazului. 

  • •    Cu ajutorul exemplelor clinice, construirea instrumentelor necesare pentru ca psihoterapeutul să poată oferi un ajutor concret pentru pacienți și familiile pacienților care se luptă în fiecare zi cu această tulburare. 

SEMINARUL VA FI TRADUS SIMULTAN ÎN LIMBA ROMÂNĂ.  LOCURI LIMITATE. 

saliani-2.jpg

Dr. ANGELO SALIANI

Profesorul Angelo Maria Saliani este formator în cadrul Școlii de Psihoterapie Cognitivă, sediile din Roma și Napoli, al S.I.C.C. Roma și A.I.P.C. Bari. 

Predă “Tehnici ale colocviului psihologic” la Universitatea din Aquila. 

Activitatea sa are ca temă centrală de mai mulți ani relația terapeutică și procesele interpersonale ce caracterizează raportul între pacienții ce suferă de Tulburarea Obsesiv Compulsivă și familia acestora. 

ÎNSCRIERI

Pentru a participa la acest seminar vă rugăm să completați formularul de înscriere de mai jos și să achitați taxa după modalitățile descrise. 

PERIOADA DE INSCRIERE

12 septembrie 2020 - 12 octombrie 2020

 

COSTURI

Prețul seminarului este de 245 RON. 

 

MODALITATE DE PLATA 

Plata poate fi efectuată prin transfer bancar la înscriere sau cel târziu până pe 12 octombrie, precizând numele cursului. 

 

Beneficiar: CENTRUL PENTRU STUDII DE PSIHOTERAPIE

COGNITIVA METIS S.R.L.

IBAN: RO34BTRLRONCRT0449637501

Banca Transilvania Ag. Piata Amzei

 

CREDITE COLEGIUL PSIHOLOGILOR

Seminarul se va desfășura în regim de formare continuă și este în curs de acreditare de către Colegiul Psihologilor, au fost solicitate 4 credite. 

 

Pentru o bună desfășurare a evenimentului este necesară o conexiune internet rapidă și stabilă.

bottom of page