Tulburarea bipolară: diagnostic și tratament integrat

29 octombrie 2022 / ore 10-19 / Bucuresti, live si online

CSPC, împreună cu Scoala de Psihoterapie Cognitiva Italiană, vă invită la seminarul "Tulburarea bipolară: diagnostic și tratament integrat,,. Cursul va avea loc pe data de 29 octombrie, în prezență la București (Centrul de training ActivOne, Str. Dr. Iacob Felix nr.55, sect.1, Bucuresti) și online pe platforma Zoom, între orele 10-19. 

Seminarul este în curs de acreditare de catre Colegiul Psihologilor.

Seminarul se va desfășura în limba engleză. . 

Descrierea cursului 

 

​Tulburările bipolare au reprezentat întotdeauna o provocare convingătoare pentru psihiatri și psihoterapeuți, deoarece aceste afecțiuni sunt adesea diagnosticate greșit, subestimate, dar răspândite în populația generală (prevalența pe parcursul vieții este de 2,4%). Deși în practica clinică tratamentul acestor pacienți este adesea doar psihofarmacologic, acesta se dovedește de obicei insuficient în menținerea rezultatelor stabile în timp. Atunci când sunt practicate, tratamentele psihologice și psihoterapeutice vizează aproape exclusiv creșterea complianței farmacologice, în timp ce ghidurile internaționale sugerează oportunitatea practicării psihoterapiilor cu referire în special la terapia cognitiv-comportamentală.

 

Cursul își propune să ofere instrumente practice și teoretice pentru o încadrare corectă a diagnosticului, o evaluare cognitivă în timp util și un tratament integrat eficient al tulburărilor bipolare cu medicamente și tehnici cognitiv-comportamentale.

saettoni.png

Dr. Marco Saettoni

Speaker

Marco Saettoni este psihiatru la Azienda USL Nordovest Regione Toscana (North-West Tuscany Public Health System). Este certificat ca trainer și supervisor în Terapie Interpersonală. A urmat o formare în Psihoterapie Cognitiv Comportamentală la School of Cognitive Psychotherapy, Rome. Este doctor în Neuropsihofarmacologie la Universitatea din Pisa, Italia. Din anul universitar 2017-2018 este profesor adjunct de Psihiatrie și Psihopatologie la Universitatea Guglielmo Marconi din Roma.

Este partener fondator și membru al consiliului național de administrație al Societății Italiene de Psihoterapie Interpersonală. Este partener fondator și președinte al Asociației Culturale Pandora pentru Studii Cognitive din Lucca

 

PROGRAM

10:00-12:00 Fenomenologia clinică și încadrarea nosografică a tulburărilor bipolare: Caracteristicile clinice și subtipurile tulburării bipolare, clasificarea lor, dihotomia dintre tulburarea unipolară și bipolară și modelul de spectru al tulburărilor de dispoziție.

 

12:00-14:00 Un model cognitiv-comportamental al tulburărilor bipolare. Pe baza trecerii în revistă a literaturii științifice, este ilustrat un model pentru explicarea tulburărilor bipolare în termeni de dereglare a obiectivelor succesului și evitarea anergiei.

14:00-15:00 Pauza de prânz

 

15:00-17:00 Obiective și strategii de intervenție cu accent pe diferitele faze ale prezentării clinice a tulburărilor bipolare. Se vor descrie fazele acute și subacute și profilaxia recidivelor.

 

17:00-19:00 Modalităţi de integrare a terapiei cognitiv-comportamentale cu intervenţiile farmacologice şi psihoeducative. Vor fi descrise avantajele și, de asemenea, capcanele tratamentelor psihologice și terapiilor medicamentoase.

ÎNSCRIERE

Pentru a participa, vă rugăm să completați formularul de mai jos. Înscrierea va fi considerată definitivă după achitarea taxei de participare. Factura va fi emisă după achitarea taxei, pe adresa completată de dumneavoastră în formularul de mai jos. 

COSTURI

Taxa de participare este de   550RON.

 

Cursul se va activa când vor fi minim 15 participanți. Numărul maxim de participanți este 30.

MODALITATE DE PLATA 

Plata poate fi efectuată prin transfer bancar la înscriere, precizând numele participantului și al cursului. 

Beneficiar: CENTRUL PENTRU STUDII DE PSIHOTERAPIE

COGNITIVA METIS S.R.L.

IBAN: RO34BTRLRONCRT0449637501

Banca Transilvania Ag. Piata Amzei